Home
Noutati


1 2 3 4 >
Pagina 1 din 4

15 Octombrie 2460
Informare legislativă 1/2019 - MOf - Legea nr. 347/2018 completare art. 24 Legea drepturilor pacientului nr. 43/2006

Puteți accesa materialul integral aici.


15 Octombrie 2460
Informare legislativă 2/2019 - MOf - Ordin MS nr. 1646/2018 modificare Ordin MS nr. 1202/2017 comisii consultative

Puteți accesa materialul integral aici.


29 Ianuarie 2019
Informare legislativă 3/2019 - MOf - Legea nr. 12/2019 aprobare OUG 52/2018 modificare/completare OG 18/2009 rezidentiat

Puteți accesa materialul integral aici.


29 Ianuarie 2019
Informare legislativă 4/2019 - MOf - Legea nr. 35/2019 modificare/completare TXIII Legea nr. 95/2006

Puteți accesa materialul integral aici.


25 Mai 2014
NOU! Proiectul Ordinului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2014 a Hotararii Guvernului nr. 400/2014

Pe data de 24.05.2014 a fost postat pe website-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, secțiunea Legislație, Proiecte legislative, proiectul Ordinului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2014 a Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015.

Puteți accesa materialul integral aici

http://www.cnas.ro/legislatie/proiecte-legislative/proiect-ordin-pentru-aprobarea-normelor-metodologice-de-aplicare-in-anul-2014

Anexele nr. 14-16 din cadrul proiectului, referitoare la medicina dentară, pot fi consultate și în cadrul materialului atașat. Apasati aici.

În măsura în care doriți să comunicați observațiile dumneavoastră cu privire la reglementările proiectului, vă rugăm să le transmiteți pe adresa secretariat@cmdr.ro.
19 Mai 2014
IMPORTANT! Pachetele de servicii medicale si contractul cadru pe 2014-2015

20 mai 2014

Vă aducem la cunoștință faptul că în Monitorul Oficial nr. 366 din 19.05.2014 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 400/13.05.2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015.

Atașat se pot regăsi extrase privind pachetele de servicii de medicină dentară, precum și reglementarea asistenței medicale dentare în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Avem rugămintea ca medicii dentiști care doresc să asigure asistență medicală dentară în conformitate cu prevederile HG nr. 400/2014 să efectueze demersurile necesare pentru depunerea/actualizarea documentației prevăzută la art. 58 din Contractul-cadru (anexa nr. 2 a actului normativ), având în vedere că de la 1 iunie a.c. încep contractările la casele de asigurări de sănătate, iar pe data de 1 iulie a.c. se vor efectua raportările.

HG nr. 400 din 2014 pachete de servicii & contract-cadru 2014-2015

Asistenta medicala dentara HG nr. 400 din 2014

Pachete servicii medicina dentara HG nr. 400 din 2014
19 Martie 2014
Astazi sarbatorim "Ziua Mondiala a Sanatatii Orale" ce se desfasoara sub titlul "Periaza-te, mananca, clateste pentru o cavitate orala sanatoasa".

Ziua mondiala a Sănătății Orale

Dupa cum este bine cunoscut, de cativa ani, se sarbatoreste Ziua mondiala a Sănătății Orale. Aceasta a fost hotarata la Congresul Mondial FDI in 2007 (Dubai), initial pentru 12 septembrie, ulterior pentru luna martie. In anul 2013, pe 30 martie, Ziua mondiala a Sănătății Orale s-a desfasurat sub titlul `Dinti fericiti pentru o viata fericita` iar anul aceasta, pe 20 martie, are ca tema `Periaza-te, mananca, clateste pentru o cavitate orala sanatoasa`.

O.M.S. abordează sănătatea orală ca parte integrantă a sănătății generale, bolile cavitatii orale având impact asupra stării de sănătate in ansamblul sau (boli cardiovasculare, diabet, boli articulare, renale, sinuzite, etc), asupra bunastarii si calitații vieții indivizilor dar si asupra sistemelor de sanatate si asupra societatii prin costurile ridicate asociate (in cele 27 tari din Europa se cheltuiesc anual pentru tratament 79 miliarde Euro ceea ce reprezinta 5% din totalul cheltuielilor pentru sanatate).

Sănătatea orală și cea generală au factori de risc comuni, legați de dietă, practici incorecte de igienizare personala, consumul de tutun și cel excesiv de alcool. Controlul afecțiunilor cavității orale prin promovarea sănătății și acțiuni de prevenție, trebuie să se focalizeze pe abordarea factorilor de risc comuni, bolilor orale și generale.

Politicile de sănătate la nivel mondial se orientează, astazi, către depistarea expunerii indivizilor la factorii de risc și controlul acestora (dieta, consumul de alcool și fumatul, lipsa igienei corecte, prezența stressului și accidentele), ca o abordare mai eficientă comparativ cu acțiunile specifice asupra unei anumite afecțiuni. Programele naționale care au în vedere responsabilitatea personalului medical, pe cea la nivel comunitar dar și responsabilitatea individuală au cea mai are eficiență în prevenirea bolilor, inclusiv a afecțiunilor orale.

Rolul Zilei mondiale a Sănătății Orale este, asadar, de a constientiza si incuraja indivizii, familiile, comunitatile, guvernele sa intreprinda actiuni pentru prevenire si reducerea consecintelor bolilor orale, avand drept concept de baza schimbarea paradigmei de la a trata catre a preveni de-a lungul intregii vieti, de la copii pana la varstnici.

Medicii stomatologi pot depista precoce anumite afecțiuni generale și probleme de nutriție și astfel pacientul poate fi trimis prompt la un medic specialist, iar medicii de medicină generală trebuie să includă în rutina examinării pacientului și examenul cavității orale (de exemplu, să realizeze un screening pentru depistarea cancerului oral), iar în cadrul managementul pacientului diabetic, sa îl îndrume la medicul dentist, în momentul în care este necesar, pentru a controla mai eficient această boală.

Bolile cavității orale, desi pot fi prevenite in mare masura, sunt inca probleme majore de sănătate publică în Europa si în întreaga lume fiind reprezentate de caria dentară, boala parodonală, traumatismele și cancerul oro-faringeal.

Potrivit Raportului Organizației Mondiale a Sănătății (O.M.S.), caria dentară rămâne în continuare o problemă importantă de sănătate publică în tarile din Europa de Est si grupurile defavorizate din toate tarile membre ale UE, afectând 60-90% dintre copiii școlari și majoritatea adulților. In țările din vestul Europei și în țările de pe continentul nord-american exista o tendință de scădere a prevalenței și severității afecțiunilor orale, evidentă mai ales la copii, datorită îmbunătățirii obiceiurilor alimentare, a comportamentelor de igienă orală, ce sunt rezultatul campaniilor educaționale, dar al implementării programelor de prevenție primară în școli. In țările din Europa centrală și de sud-est, ca urmare a schimbărilor politice și economice survenite în ultimii 20 de ani, sistemele de sănătate sunt în tranziție iar nivelul stării de sănătate orală a populației se află sub cel din țările vest și nord-europene, în special datorită diferențelor de ordin cultural si socio-economic.

Pentru Romania, in anul 2003, studiile O.M.S. au aratat faptul ca, la copii de 6 ani procentul celor fara carii este foarte redus, respectiv 33,3%, iar valoarea indicilor de carie, la nivelul dinților temporari, este ridicată: cao-d = 4,5, comparativ cu celelate tari europene dezvoltate: Norvegia (1,4), Finlanda (1,5), Belgia (1,7), Franta (1,7), Austria (2,1), Spania (2,1), Suedia (2,4), Germania (2,6). La nivelul dinților temporari se constată existența unui raport de 5/1 in favoarea numarului de carii netratate fata de cel reprezentat de obturatii coronare, ceea ce arată că necesitățile de tratament la nivelul dinților temporari sunt foarte crescute. In acelasi context, la școlarii de 12 ani, în anul 2000 se raporteaza o valoare a indicelui de carie de CAO-D de 2,7, care a crescut pana in anul 2007, la valoarea de 3,3 (date publicate pe site-ul O.M.S). Romania se situeaza astfel pe ultimele locuri in ierarhia indicilor pentru Europa, valori mai mari raportand tari precum : Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Albania, Croatia, Lituania, Republica Moldova si Ucraina

Studiul national, efectuat in anul 2013, a demonstrat la copiii cu varsta de 6-11 ani o prevalenta a leziunilor carioase pe dintii temporari cu o valoare destul de crescuta, de 75,3%, iar pentru dintii definitivi, o valoare de 39%. Acelasi studiu arata ca, la varsta de 12 ani valoarea indicelui CAO-D = 1.88 este crescută comparativ cu alte țări europene (Anglia DMFT= 0,7 in 2009, Belgia DMFT=0,9 în 2010, și Elveția DMFT=0,82 in 2009), in conditiile in care pentru anul 2011, studiile O.M.S. raportează pentru populația de 12 ani o valoare globală la nivel mondial a indicelui DMF-T de 1,61, iar pentru Europa o valoare medie de 1,95.

In ceea ce priveste gingivita si boala parodontala, pentru copii, studiile arata ca bolile gingivale debuteaza precoce, in copilaria timpurie (5-7 ani), incidenta si severitatea ei crescand spre perioada adolescentei. Pentru populatia adulta, studiile epidemilogice arata ca peste 50% din populatia Europei sufera de boli parodontale si 10% din intreaga populatie prezinta forme severe ale acesteia (mobilitate dentara crescuta, pierderea dintilor), iar pentru grupa 60-65 ani proportia subiectilor afectati parodontal sever este de 70-85%. Starea de sanatate parodontala sufera un declin datorita cresterii duratei de viata a indivizilor si cresterii frecventei diabetului.

Din aceasta perspectiva, adolescentii si tinerii adulti ar trebui sa fie constienti de riscul aparitiei gingivitei si imbolnavirii parodontale. Pentru a preveni inbolnavirea parodontala, ar trebui sa se adreseze medicului stomatolog periodic pentru igienizare profesionala, pentru informatii privind tehnica adecvata de periaj si folosirea altor produse auxiliare de igienizare, specifice varstei, pentru depistarea semnelor precoce ale bolii parodontale.

In contextul acestei patologii, un aspect cu o importanță majoră îl reprezintă starea de igienă orală a copiilor din Romania: la vârsta de 12 ani, când copilul trebuie să-și fi însușit metodele de igienă orală, studiul national realizat in 2013 arata ca 92% dintre elevi prezinta depozite de placă microbiana dentara, iar 22,09% dintre elevi au simptome parodontale (prezenta tartrului, pungi parodontale, mobilitate dentara).

Cancerul oral, una din puținele afecțiuni letale pe care le pot întâlni medicii stomatologi, se situeaza pe locul 8 al celor mai frecvente forme de cancer din lume (in 2008 au fost aprox 132.000 cazuri de cancer de cap si gat, rezultand 62.800 decese si numarul este in crestere, in special la femei si adultii tineri, mai ales in tarile est europene). Factorii de risc asociati aparitiei cancerului oral sunt igiena orala deficitara, fumatul si consumul de alcool. Statisticile arata ca 64% din adolescenții din România au fumat in ultimele 12 luni (constant sau ocazional) și de asemenea, 16,2% dintre elevii cu vârsta de pana la 11 ani au aprins pentru prima data o tigara, iar din acestia 1,5% fumeaza zilnic.

Cunoasterea patologiei orale si interventia terapeutica adecvata, profilactico-preventiva sau curativa, presupune o adresabilitate corespunzatoare catre serviciile medicale dentare. In acest context, per ansamblu, europenii vizitează un medic stomatolog în mod regulat: in raportarile statistice, 57% dintre pacienti au consultat un medic stomatolog cu mai putin de un an în urmă, doar 9% au mers la un medic stomatolog cu mai mult de 5 ani în urmă și 2% nu au consultat niciodată un medic stomatolog. Concluziv, europenii vizitează medicul dentist, în medie, de două ori pe an; majoritatea (50%) pentru un control de rutină sau tratament de igienizare, o treime pentru un tratament de rutină și doar o cincime pentru tratament de urgență. Pentru România, motivele ultimei vizite la medicul dentist au fost tratamentul de urgență (40%), tratamentul de rutină (31%) și dispensarizare sau tratamentele de igienizare profesionala (27%). De remarcat faptul că în unele țări este obligatorie vizita la medicul stomatolog o dată pe an sau chiar la fiecare șase luni pentru ca persoanele asigurate să continue să beneficieze de asigurarea medicală.

Conform O.M.S. afectarea carioasa poate fi controlata prin jonctiunea actiunilor comunitatilor, profesionistilor si indivizilor in vederea reducerii impactului consumului de zahar si sublinierea rolului benefic al fluorurilor, iar in tarile in curs de dezvoltare prin cresterea accesului la asistenta de specialitate. Din aceste perspective, cunoasterea si studierea determinantilor sanatatii, tendintelor in sanatatea orala si factorilor de risc determinanti ai bolilor orale, precum si a metodologiei necesare implementarii programelor de sanatate orala tintite grupului de risc sunt de o reala importanta pentru stabilirea unor metode eficiente de imbunatatire a starii de sanatate orala. In acest context, sunt recomandate implementarea de programe de promovare, ce includ strategii de preventie a afectiunilor orale, adaptate fiecarui grup de varsta si tip de afectiuni orale (fluorizari locale, sigilari, detartraje, aplicatii de geluri antimicrobiene cu clorhexidina, control periodic pentru depistarea in faze incipiente a cariei, parodontopatiei marginale, a anomaliilor dento-maxilare si, in special, a leziunilor precanceroase si constientizarea si educarea grupurilor populationale la risc privind etiologia si metodele de prevenire pentru principalele afectiuni orale, instruirea privind tehnicile personale de igienizare orala si adoptarea unei diete fara potential cariogen, cu continut optim in nutrienti, care sa favorizeze mentinerea functionalitatii optime a strcturilor orale.

In concluzie, dat fiind faptul ca O.M.S. prevede ca in anul 2020 numarul de dinti cariati, absenti si obturati sa fie 1 si acesta sa fie dat de numarul de obturatii cu accent pe orientarea preventiva a serviciilor de ingrijiri de sanatate orala se impune standardizarea protocolului de interventie pe grupe de risc, stabilirea unui cost de resurse umane si materiale si motivarea decidentilor politici pentru implementarea unor programe de preventie specifice.

Prof. dr. Ecaterina IONESCU

Presedinte CMDR
25 Februarie 2014
Participare in cadrul Comisiei pentru sanatate publica din Senat la dezbaterea unor initiative legislative privind Legea nr. 95/2006

Azi, 25 februarie 2013, a avut loc la Parlamentul României, in cadrul Comisiei pentru sănătate publică din Senat, dezbaterea mai multor inițiative legislative ale parlamentarilor referitoare la completarea și modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sănătății, fiind discutate in mod deosebit proiectul vizând redobândirea titulaturii de doctor-medic stomatolog și proiectul de reglementare a medicinei școlare.

La dezbateri a participat și d-na prof. dr. Ecaterina Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Dentiști din România, care a precizat punctele de vedere ale corpului profesional, subliniind necesitatea realizării reparației morale și a redării demnității profesionale prin modificarea cadrului legislativ existent in sensul reacordării titlului de doctor-medic stomatolog absolvenților facultăților de specialitate, precum și importanța reglementării distincte a medicinei școlare alături de identificarea soluțiilor necesare pentru dezvoltarea acesteia.
12 Noiembrie 2013
Emisiune Realitatea TV - Deschide lumea

D-na prof. dr. Ecaterina Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Dentiști din România, a fost invitată la Realitatea TV, în cadrul emisiunii `Deschide lumea` din data de 13 noiembrie 2013, având ca moderatori pe d-na Eli Roman și d-nul Silviu Mănăstire.

În intervențiile avute, d-na prof. Ecaterina Ionescu a subliniat situația inacceptabilă a stopării finanțării asistenței stomatologice în cadrul asigurărilor de sănătate în sistem public încă din primul trimestru al anului 2013, precum și necesitatea promovării sănătății orale ca prioritate a sănătății publice, raportat la patologia stomatologică actuală existentă în România și la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății potrivit cărora până în 2020, pentru copii cu vârste între 5 și 7 ani, 90% dintre aceștia trebuie să fie indemni de carie.

Totodată, președintele Colegiului Medicilor Dentiști din România a confirmat existența unei solidarități fără precedent în cadrul personalului din sistemul de sănătate care a determinat coalizarea profesioniștilor din toate profesiile medicale în vederea revendicării demnității și independenței profesionale.

În ceea ce privește problemele specifice stomatologiei, d-na prof. dr. Ecaterina Ionescu a mai menționat și faptul că este necesară adoptarea cât mai rapidă a modificărilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, inclusiv a Titlului XIII ce reglementează exercitarea profesiei de medici dentist, pentru asigurarea unui cadrul legislativ stabil, precum și redobândirea titulaturii de doctor-medic stomatolog.
1 2 3 4 >
Pagina 1 din 4

Cauta medic dentist


Introduceti numele

Introduceti prenumele


  

Sponsorizare amenajare sediu CMDR


IBAN: RO65BREL0001070026850104

Newsletter

Introduceti adresa de email pe care sa va trimitem ultimele noutati.


Sediile CMDR

Afla locatia sediului CMDR din judetul tau... Click aici »


Linkuri utile